Monday, February 14, 2011

CaMpinG - BaTu LaYaR, DeSaRu (PaRt 1)

Salam semua....sebelum mula ape-ape...nak tanya la kat korang...penah gi camping x sebelum nie..?? Agak-agaknya la kan...kalo korang gi camping tuh...bile yer kali terakhir....hurm...kalo aku kali terakhir xtermasuk kesah yang aku nak ceriter jap lagi dah lama dah ase nye dalam tahun  2008 kowt....camping kat Gunung Ledang, Johor...besh sangat masa tuh...pengalaman yang menarik...

Tapi itu bukan la menda yang aku nak cerita kat sini...kali nie aku nak cerita pengalaman aku dan 5 orang kawan aku yang lain gi camping like-like jer....camping yang relax-relax la konon nyer...kitaorg wat menda nie semua weekend yang lepas...pergi petang Jumaat , 11 February 2011 then balik petang Sabtu, 12 Februari 2011....kire nyer satu malam jer la...tapi memang besh....kitaorang gi sana naik kereta Perodua Kancil kawan aku punyer....so bayangkan la ber6 dalam kete tuh....memang sardin abes...nasib baik la selim-melim belaka....so boleh la sumbat jugak...hehehe


nie la kitaorg masa dalam keta...sardin abis...!!

Kitorang mulakan perjalan dalam pukul 3 petang....eh...kitaorang xtinggal sembahyang Jumaat tau...pergi...sebab tuh kol 3 baru gerak....masa perjalanan tuh macam-macam la yang kitaorang sembangkan...macam hal yang berlaku...ade sekali tuh jalan jem giler...n then tetibe kat lane sebelah ade lori nie xjalan-jalan...sedangkan kereta depan die dah jauh dah jalan...kitorg pelik la pe kes plak drebar lori ni xgerak-gerak....rupenyer...TIDO....!! Yer...die tido time memandu kat jalan masa jem tuh...punya la ngantuk sangat kot pak cik tuh...then jem plak...bile berhenti tuh konon nyer nak lelapkan mata sekejap la kot...terlelap lama plak sampai xsedar keta depan dah gerak pak cik tuh...hahaha...tapi xsempat lak nak ambik gambar...nagh drive masa tuh...huhu...

Satu lagi kesah menarik masa dalam perjalanan tuh...kesah encik polis....mak oiii....gementar toboh ku ini kalo nampak polis...yer la...tengok jer la gambar kitorg dalam keta tuh...dah lebih had muatan tau...ish...memang kalo kantoi sah-sah kena saman....tapi dah rezeki...xkena...hampir 3 kali dapat mengelak polis kat tempat berbeza...sebab...pak cik polis tuh sebuk melayan kereta lain yang tengah disaman nyer...ffuuuhh~~ save duit aku...

Dalam pukul 4.30 gitu kitaorang pon sampai la kat Kota Tinggi...and sampai jer situ dalam kepala otak aku nie satu jer...nak makan putu bambu...ada satu kedai kat situ jual putu bambu yang sangat sedap...boleh kata setiap kali aku gi Batu Layar or Desaru mesti singgah sini nak beli putu bambu...haaa...lokasi die sangat la senang...kedai die nie terletak dekat simpang masuk ke Desaru kat Kota Tinggi tuh...kalo dari Johor Bahru...belok kanan kat traffic light n simpang masuk ke Desaru tuh...depan sikit....n tengok sebelah kiri jalan...ada la kedai die...kalo korang pergi Desaru...singgah la beli...dijamin sedap...harga pun ok la...RM 2 untuk satu bekas tuh...owh lupe...nama kedai tuh adalah...PUTU BAMBU PA' DIN...




sedaaappp....!!


Memang masyuk betul bile dapat makan putu bambu pak din nie...hehehe....k la...sampai sini dulu untuk kali nie....nanti aku sambung lagi citer k....hehehe... 





Sunday, February 13, 2011

...Si PeLiK GaGa...

Salam semua....aishhh....pelik...pelik....makin pelik si pempuan yang bernama Lady Gaga nie...macam-macam gaya baju dah die pakai n cube tonjolkan pada dunia...die nie memang hati keras...biar ape pon yang diorang ckap pasal style die...die tetap muncul dengan gaya-gaya pelik die....xkire la kat dalam video clip die ker...red carpet ker...ade jer gaya nyer....

Dari lilit tape kat badan...daging...bawak prop menda-menda tajam...ish...banyak lagi la gayanyer...semua nyer pelik-pelik...tapi yang lagi xmenahan....sewaktu red carpet 53rd annual Grammy Awards dekat Staples Center, Los Angeles pada 13 Februari 2011....Lady Gaga sekali lagi telah wat keje gile...kali nie...bukan pakaian jer....tapi die muncul dengan telur...hahaha....telur ker?? ntah la dah mcm spaceship dalam citer Superman pon yer...siap ade orang kuli-kuli tolong angkat n usung die yang ade kat dalam "telur" tuh....kalo korang nak tengok...ha tengok kat bawah nie...xpuas gambar...ngan video skali aku letak...aku sedut video nie dari YouTube...gile pelik n cool...hahahha...macam-macam la minah nie...



korang mampooo..???



video





Saturday, February 5, 2011

...CNY aNd TuLaNg...

Salam semua...hurm...asenyer...boleh lagi kot untuk ucapkan Selamat Tahun Baru Cina...Heppy Prosperous Chinese New Year....kepada semua kaum berbangsa Cina khususnya di Malaysia (bajet blog aku popular sampai obersi..haha)...pejam celik...pejam celik...celik pejam...celik xpejam-pejam...udoh tahun arnab dah yer...moh ler kite bela arnab bebanyok tahun nie k...hehe....




Uish...orang nak beraya...aku pon nak beraya...yerla...kata 1Malaysia...idok gitu..?? ape salah nyer kan...tapi bukan la aku gi ngetok umah mane-mane orang Cina mintak angpaw and limau plak...idok...idok....tapi aku kuar jalan-jalan ngan kawan aku...tapi tujuan sebenarnyer membawa seorang pelancong yang xberapa nak asing jalan-jalan kat metropolitan jay bee nie...hehe...kawan time blajor sesama dulu yang datang melawat UTM terchenta nie...haha...sape lagi Yenz la orang nyer...sebenornyer aku ngikot jer dah bile deme kata nak berjalan...so aku pon pantang dengor jalan-jalan nie..nak plak time bosan-bosan masa tuh kan...ngikot ler aku..hehe...

Dalam kol 4.30 tuh dah siap-siap semua...kitaorg pon mule la berjalan...mule kitorg gi Danga City Mall...tapi banyak sesangat kedai tutup...pergi City Square plak...pon sama...banyak kedai tutup...punyer la beri impak CNY nie...last...malantak time...!! aku pon ngajok ler kekawan aku makan kat sebuah restoran nie...aku penah pergi sekali jer...ade kawan bawak...then terpikat..n teringin nak makan...elok plak bawak pelancong kan...so aku ngajok le deme ke situ....

Ke mana kome weh..?? Ke Restoran ZZ Sup Tulang , JKR Daerah, Jalan Petrie, JB....lokasi secara kasarnye...dekat belakang Mahmoodiah...and belakang Hospital Sultanah Aminah...kalo xtahu jugak nanti tanya-tanya la orang situ k kalo nak pergi...malu bertanya sesat jalan la kan...hehe...tu le sebab nyer dalam entri nyer tajuk aku tulis tulang...hehe...pergh...!! sup kat sini memang terbaik...sup gear box...sup daging...sup ayam...semuanyer sedap... lagi satu aku suke kat tempat nie suasana nie yang macam ala-ala kampung gitu...tempat makan ade yang duduk bersila...kat pondok...pondok plak beratapkan daun rumbia...memang klasik n style makan kat sini...


...Pondok makan yang ade kat restoran tuh...nie kalo nak bersila la...feel kampung sket...


...Kalau tak nak dok lantai bersila...meja kerusi pon ade...


 ...Pondok makan berbumbungkan atap daun rumbia...


Sebahagian pemandangan seluruh restoran...gelap sket sebab masa nie dah maghrib...amik time dah selesai makan...

Dah tentunya...kami berlima yang datang nie duduk kat pondok yang kite leh makan sambil bersila diatas lantai la kan...baru feel lebih sikit....bila dah duduk kat situ...snap...snap skit...amik gambar...yerla...nak masuk blog la kan...hahahaha...per lagi...maka hasilnya...


...Meor...Yenz (pelancong tak berapa nak asing)...Minad...Paman...


 ...Paman...Safwan (aku nak jugek bergambor)...Yenz...Meor...


 ...Mereka manusia genius...


Then, kitorg pon meng"order" la makanan yang hendak dilantak and dilahap...yang pasti...semua pon order sup la kan...ade sup ayam and ade sup daging...pilihan aku...sudah pasti la sup gear box...kaww punyer...!!!
Nway kat sini bukan la semestinya wajib makan sup die...kalo nak order makanan panas lain pon boleh cube...ade jer...cume tarikan utama kat sini adalah sup tulang die la kan...sah-sah name kedai pon dah state sup tulang...kitorang pon ade la gak order makanan sampingan lain...macam kailan ikan masin...telur dadar...nak bagi meriah sket meja kan....mienad and yenz plak...order air yang spesel sket...ABC...ley tahan gak nampak nyer...hehehe




...Buku menu restoran nie...


...Nie la ghoper nyer bila semua makanan dah sampai..penuh...


 ...ABC...


Bile makanan pon semua dah sampai...air pon semua dah sampai...so ape lagi kan....makan and melantak time la kan....uissshhh....masa nie memang nikmat tol ase nyer...yang aku plak....sllluuurrrppppppp.....slllurrrrppppp....nyedut sup gear box aku...memang nikmat tol makan time nie...bile tercekik...hirup plak air laici yang aku order...adeyh...memang feel abes la time makan...sedor-sedor...udoh selesai kome weehh....hehehe...


 ...Sup gear box yang aku order....SEBELUM....


 daaannnn.....SELEPAS...burrrrppp...!!


Bile perut pon dah kenyang...makanan pon dah selesai dimakan...air pon selesai disedut...dah dok relax-relax jap after makan...ari pon dah mule gelap...yerla dah nak maghrib masa tuh...kitorg pon gerak lah ke bahagian cashier...untuk ape lagi kan membayor la...pandai makan pandai la bayor kan...hurm...harga dia sangat-sangat berpatutan...untuk makanan yang sesedap and sepuas itu...memang berbaloi...

Haa...kalo korang nak tau...Restoran ZZ Sup Tulang nie...ley tahan popular la gak...time bayar kat cashier tuh...banyak gak la gambor kenangan yang mengabadikan gambar-gambar selebriti yang pernah datang ke restoran tuh...aku belek punyer belek antara artis popular and suam-suam kuku yang ade...Aznil Hj. Nawawi, Noraniza Idris, Wan Maimunah, Jaafar Onn, Fazley Yaccob (dulu Dr.), Aziz Singah and ade la kot 2 3 lagi yang aku tak ingat...So memandangkan kitorang pon kononnyer populer...hahaha...kitorg pon nak gak bergambar kat depan kedai nie kan...hehehe...weelllll~~~ nie konon-konon Jalan-Jalan Cari Makan versi UTM la...pengacara die Yenz...buley?? haha...

...Kami telah mecuba...anda bagaimana..??.. hahahaha...


So pada korang yang baca nie...yang mungkin belum pernah ke sini...pasni...boleh la ke sana yer...cube rase dengan anak tekak sendiri...n bayor sendiri la yang pasti nyer...chiow..~~





Wednesday, February 2, 2011

OpSs..!! MaNe KaKi..??

Salam semua....malu nyerrr....malu.....haha...malu sebab kaki tertinggal...mesti pelik plak kan...pehal la nak dimalukan kalau kaki tertinggal...sebenarnya nak cerita pasal kejadian yang melibatkan kaki meja kat sebuah restoran fast food terkemuka seantero dunia...masa tuh aku gi makan-makan ngan kawan-kawan aku...ramai la gak yang joen...ade la dalam 8 orang semuanya....

Nak dijadikan cerita...bile sampai kat tempat makan tuh...meja nyer tak ade la besar mane...so kena la amik meja lain susun-susun rapat nak cukupkan korum....hehehe....nie nak mengelakkan berhimpit la time makan nanti...kalo x nanti ade yang makan siku orang sebelah time makan...yerla rapat sangat...

Maka...untuk tambah meja tuh...makna kena la gi amik mana-mana meja kat situ and bawak kat tempat yang kitorg dah pilih tuh kan...alkesahnyer aku pon pergi la ngan sorang lagi kawan aku nie...dengan confident kami pon angkat la meja....jeng...jeng...jeng....

Masa aku angkat meja tuh...terasa la berat meja tuh...tapi time aku jalan time akan meja tuh...aku dah perasan dah macam orang tengok-tengok siap senyum-senyum sinis lagi kan...tapi aku xpikir la yang diorg tuh senyum sebab kitorg angkat meja tuh...so aku n kawan aku nie pon dengan confident yang mencanak-canak teruskan perjalanan ke tempat yang kitorg nak duduk tuh....tetibe sorang lagi kawan aku bersuara...

" weh...korang tertinggal la kaki meja tuh...!!"

Dengan pantas aku pon jenguk la bawah meja yang aku angkat tuh....haah...!!! meja kaki meja xde....than aku pandang la kebelakang....aaaiiiyyyooo...!!! kaki meja tuh tertinggal kat tempat asalnyer...hahahaha....ptot la glamer kejap time angkat meja...orang pandang-pandang...senyum-senyum...hahahaha...untuk cover malu...aku soh kawan aku yang lain pergi amik kaki meja tuh....uish...xsanggup asenyer dah nak patah balik...hahaha...cepat-cepat letak meja tuh...duduk....then amik gambar meja keramat tuh...lalu aku chiow masuk dalam beli makanan...hehehe....tapi kan...aku terpikir gak...kalo la xde sorang pon kawan aku yang perasan kaki meja tuh tertinggal...n aku terus letak jer meja tuh macam biasa...mesti lagi malu sebab terhempas ke kebawah la meja tuh....yerla kaki xde..!!






Ini adalah meja keramat itew...hahaha