Friday, December 31, 2010

...GooD Bye 2010...WeLcOMe 2011...!!!




HAPPY NEW YEAR 2011....!!!!!!




Salam semua....akhirnya 2010 telah pon meninggalkan kite n membawa kite masuk ke satu tahun yang baru iaitu 2011...kalo la korang boleh ingat-ingat balik mesti banyak sgt2 perkara-perkara penting dalam hidup korang yang dah berlaku sepanjang 2010...bagi aku...2010 memang merupakan salah satu tahun yang amat sweeeetttt...manissss....n berharga buat aku coz pada 2010 aku tamat belajar di peringkat Sarjana Muda and grad ngan kawan...tuh antara moment yang paling berharga la dalam hidup aku n terjadi dalam 2010...



...Salah satu detik beharga buat aku pada tahun 2010...



Bile sebut tahun baru jer...mesti orang akak bercakap pasal azam...tol x?? azam tahun sebelumnyer dah tercapai lom?? ape eh azam tahun baru..?? tahun ni aku berazam...blaa...blaaa....blaa....all about azam...hehe...penting sangat ker azam tuh?? Hurm... (~_~)

Pada aku menda tuh bukan la satu kewajipan untuk kite or kalo korang xde azam seolah-olah ko nie teruk sgt...xde masa depan...iidddookkk aaaaiihhh....cume pada aku azam nie kalo ade tuh satu bonus la...kire bagus la...coz azam nie seolah-olah macam penanda aras or target kite untuk menjadi yang lebih baik sekiranye terlaksana...kurang-kurang die bagi kite lebih bermotivasi la untuk mendapatkan sesuatu yang kite inginkan...andai nyer azam kite untuk tahun tuh xtercapai...its not mean that u're lossserrrr....!! no..!! no..!! Itu bermakna kite perlu ler usaha lebih sket kalo nak menda tuh tercapai...bukan give up...or dok la kat takuk lama...mengangkang xbuat pape seolah-olah ianya akan terlaksana sendiri...xley la macam tuh kan....kena la tingkatkan usaha...



Jangan sebab azam tak tercapai jadi gini plak...!!



Untuk aku sendiri...alhamdulillah...ade antara azam aku yang dah tercapai n terlaksana...tapi masih ade lagi yang xterlaksana...so kena la kerja keras sket pasni...hahaha...hopefully ade la kerajinan aku nk kerja keras tuh eh...hahaha...insyaALLAH...ape die azam aku tuh?? uiiissshhh...mane ley gtaw...bukan xboleh..boleh...tapi segan...so simpan-simpan jer la eh...hehehe...

Harapan aku semoga tahun 2011 nie...membawa lebih banyak kejayaan buat aku...n menjadikan aku lebih baik dari sebelum nie...insyaALLAH...untuk korang-korang semua pon aku harapkan menda yang sama k...semoga kite sama-sama lebih berjaya maju and cemerlang...aminnn....  (^_^)



HAPPY NEW YEAR 2011....!!!!!!







Thursday, December 30, 2010

...InsHa'ALLAH in MaLaY...

Salam semua...fuuhhh...fuuuhhh....adoi...banyak nyer habuk n sawang...giler lama x hupdate blog aku nie...hehehe...maaf ler yer ade komitmen lain plus xder banyak sangat story mory yang menarik untuk di share...kalo ade pon citer-citer remeh yang membosankan...

Kali nie aku nak share la story yang ley kata menarik la gak...penah dengar x lagu Insha'Allah yang dinyanyikan oleh Maher Zain...perrghhh...kalo xpenah memag korang kire kuno la gak sebab lagu nie punye la popular...dengan melodi yang sedap...lirik penuh bermakna...ditambah plak dengan sore Maher Zain yang jujur giler masa nyanyi lagi nie...Sebab tuh la lagu nie meletup-letup bukan kat Malaysia jer tapi seluruh dunia la khususnya negara-negara Islam..

Kalo ade plak yang xkenal sape Maher Zain nie...die nie adalah penyanyi dari Sweden yang lahir di Lebanon dan kemudian pada usia 8 tahun keluarga die ni berpindah ke Sweden...Dengan ringkas nyer die nie penyanyi lagu-lagu Inggeris yang berunsurkan ketuhanan la...yang penting die xde talian persaudaraan or adik beradik ngan Ziana Zain n Anuar Zain hokeyh...haha


Ini la die mamat Maher Zain tuh....kenal???


Nie plak gambar cover album die "Thank You Allah"...dapatkan yang original..!! haha....


Haaa...yang lagi bestnyer...baru-baru nie sambil-sambil aku tengah robek-robek Facebook aku...tetibe terbace la plak status hupdate si mamat Maher Zain nie...ape yang membanggakan aku...die bagitau kat status die tuh yang die tengah merakamkan lagu Insha'Allah dalam versi Bahasa Melayu...Malay...Wahhh...mungkin boleh dikatakan satu kebanggaan jugak la apabila ade gak penyanyi luar yang bukan serumpun nak rakam lagu die yang asalnyer bukan Malay...kepada Malay...


Nie plak bukti yang mengatakan die nak rakam lagu Insha'Allah in Malay tuh....huhu...


Pasni makin meletup-letup la lagu Insha'Allah nie kat Malaysia...hopefully respon yang diterima gak baik la macam mane respon yang diberikan sebelum nie...so sama-sama la kite tunggu hasilnyer nanti...macam mane la lidah Maher Zain cakap Malay kan...haha

Sambil-sambil menunggu lagu Insha'Allah in Malay yang xtau bile akan kluar tuh...moh kite layan lagu asal dari Maher Zain nie...



video





Monday, December 20, 2010

...WeLCoMe To The FaMiLy MiA DaNisHa...

Salam semua...Kali nie nak share berita gembira plak ngan korang semua...hehe...Alhamdulillah pada 20 Disember 2010 tepat jam 4.45 petang bilangan ahli keluarga aku dah bertambah sorang lagi....eh bukan anak aku tau...lom lagi....tapi anak kakak aku...

So maka bertambah la  sorang lagi anak buah aku sekarang...tahun nie jer dapat dua orang and dua-dua pon baby girl....sorang bulan October lepas and sorang lagi yang baru nie la...hehe....

Alhamdulillah...baby and ibu nyer pon selamat n sehat...So saja la nak share kat sini gambar baby girl yang diberi nama Mia Danisha Binti Mohd Shukri...hehehe...









Mia Danisha Binti Mohd Shukri, born on 20 Disember 2010 at 4.45 pm , weight 2.82kg....





Thursday, December 16, 2010

....AdUh..!! MuKaKU..!!

Salam semua....adoi...dah bersawang giler blog aku nie....lama kena tinggal...ini la jadinyer kalo dah ketandusan menda and idea nak buat entri baru...hehehe...so kalo korang pasni kan kalo gi mane-mane blog lain tengok dah lama xhupdate...haaa...sama ada tuan blog nyer busy ngan menda-menda lain tak pon ketandusan idea....tapi ase nyer lebih pada ketandusan idea la kot...hahaha...

Okay2....nie bukan nak citer pasal faktor-faktor blog bersawang yer...tapi kalo tengok tajuk entri tuh...nak cakap pasal muka...muka ape...muka cantikkah ?? muka menggerutu kah?? muka tembok kah?? talam dua muka??



hye korrang....!! cantikkah muka ku?? haaahhhh....amik bau...


Oh...tidaaakk....tidddaakk...semua muka yang aku sebut tuh pon bukan...tapi nak cakap pasal muka yang sakit bile kena hentam dengan buah tembikai...sampai berkecai yer tuan-tuan dan puan-puan....tapi bukan la muka yang berkecai...buah tembikai tuh yang berkecai bila dihentak ke muka...

Aduhhh....sakit...sakit...buah tembikai tuh bukan nyer lembik....keras...ateee...kalo dah kena ke muka...jawabnyer memang lebih sakit dari penampor la...hahah....itu la yang nk dijadikan story kat sini...
menda ni berlaku dalam rangcangan yang agak popular gak la...iaitu Amazing Race...tau x?? kalo xtau gi cari mane-mane and bace...kuno bebenor la tuh kalo xtaw....

Nak ditambah cerita lagi...dalam rancangan tuh perserta kena la mengharungi beberapa cabaran untuk meneruskan perjalan ...n salah satu cabaran itu ialah..."Watermelon Launch"....dimana perserta dikehendaki menembak askar besi yang berdiri tuh guna lastik giant dengan buah tembikai...

So sorang minah nie pon guna la seperti yang diarahkan...setelah beberapa kali mencube...idok kena juge ke askar besi tuh....then bile dia try lagi...alih-alih...die terlastik muke die sendiri dengan buah tembikai tuh...ppppaaaaakkkkkkkk...!!! nasib tak baik...kena la plak kat muka dia....hahaha...

Kalo korang nak tengok coz mybe xpernah tengok sebelum nie aku ade sedut video tuh dari YouTube and upload kat sini...mybe video nie dah lama xtaw la kan...tpi aku baru jumpe...so saje la nak share kat sini...hehehe...



video





Tuesday, December 7, 2010

...JusTin BieBer DiBaLiNg BoToL...HaHa...!!

Salam semua...nie lagi...lagi n lagi video aku nak share...xhabes video memanjang kan....ate dah ade mende menarik per salah nyer nak share sini...kalo kome xsuke teman nak wat macam mane...teman redha ler yek...hehehe....

Ni kire citer sensasi gak r...macam yang korang bace kat tajuk entri nie...itu la menda yang berlaku...ouccchh...!! sakit wo...hahaha....Justin Bieber kena baling botol ketika mengadakan persembahan...kat mane ntah la...aku jumper video nie kat Facebook...yang lagi kelakor nyer...masa JB kena botol tuh...die ade sebut..."ouch..i didn't feel good.." sebelum tuh pon die ade sebut sumthing...n ape yang die sebut tuh...ade orang siap edit jadikan lagu lagi...hahaha...

Itu la susah nyer jadi popular nie kan....bukan semua orang suke...macam-macam and bile-bile pon orang ley wat kat kite....so kalo korang nak tengok video tuh...nah aku tempekkan kat blog aku nie...selamat menonton...hehehehhe 



video





Monday, December 6, 2010

...MiNaH PaRodY...

Salam semua...hehehe...ok entri kali nie aku nak share video lagi....xhabes-habes video kan...ate nak wat cam ner...itu jer antara modal yang aku ade nak elakkan blog nie dari bersawang kan...hehehe...

Kali nie aku nak bercerita pasal sorang minah nie...name minah nie Katy Brand...die nie asal dar UK...ape spesel minah nie...sebenarnyer kalo kat UK minah nie agak terkenal jugak la...sebab die nie pelakon dan juga pelawak....dari sumber yang aku bace which is Wikipedia...Katy Brand nie penah menang award dalam British Comedy Awards 2008...die dapat award Best Female Newcomer...

Ha...nak dijadikan cerita...ade la satu hari ni aku bukak YouTube...aku nak cari menda lain...last terjumpa la video minah nie.... Sebenarnyer minah nie gomokxxx tau...badan die memang besar...tapi dalam video tuh...die menari lagu Single Ladies by Beyonce tuh...die wat step yang ala-ala step sebijik macam Beyonce wat dalam video clip asal...ko bayangkan...die yang berbadan gitu wat step2 tuh...ko mampu...?? pergh...respect sebab die ley wat....tpi kadang geli pon ade gak...sebab seksi nyer xmenjadi...hehehe...tgk la kat dalam video bawah nie k... :)


video


Nak ditambah lagi citer...rupenyer...minah ni memang banyak buat parody artis-artis terkenal Hollywood...siap buat video clip hokay...bukan parody cikai-cikai jer...dalam kebanyakan parody die tuh....die tak xde la cekup lagu orang tuh and buat sebijik lagu orang tuh macam yang kite selalu dengar....tapi die hanya cekup style n gaya orang tuh...gaya music...gaya suare orang tuh...n masukkan lirik-lirik kelakor die la...antara artis-artis yang die tiru gaya aku ade list n link kan kat bawah nie...xlalu nak upload satu-satu video jadi korang bukak link n tgk kat YouTube k...click jer name yang ade kat bawah nie....mybe banyak lagi artis-artis yang die tiru tapi aku bg nie jer k...yang len cari sendiri...hehehe







Sunday, December 5, 2010

OMG..!! WoW..!!!

Salam semua....papepon terlebih dahulu nak mintak maaf la kalo entri kali ni kurang bersih and mungkin ade yang sensitip...tapi aku just nak share penemuan menakjubkan and kadang mengerikan nie pon iyer jugak...so pada mereka yang membaca jangan la anggap tujuan entri nie adalah untuk mengaibkan ker..memalukan sesape ker...just nak berkongsi jer...hehehehehe....

Al-kesahnyer...pagi tadi aku bukak la Facebook aku...then aku pon terus la tengok update-update kat dalam pesbuk aku tuh...tengok la macam-macam post yang kawan-kawan aku antar...ade yang update status...ade yang update gambar-gambar baru and ade gak yang share video...and dalam banyak-banyak video tetibe aku tertarik lak nk tengok satu video nie yang kawan aku share kat pesbuk tuh... hehehe

Video nie pasal seorang pempuan nie...aku xtau la name die sape... n asal die mane..malas nak cari details...tapi die nie...ade bakat and anugerah yang giler wow!! and ouch...!! hahaha....ape yang aku maksudkan ialah (maaf pada yang sensitip especially kaum hawa) die ade breast yang sangat la besar...n giler kuat...!!
Sebab ape aku kata kuat...?? Sebab dengan buah dada die nie...die mampu untuk kemekkan tin minuman, patahkan kayu , pecahkan buah tembikai and pecahkan batu simen yang selalu orang gune dalam demonstrasi karate tuh...aku xtaw la die ase sakit or x buat menda gitu dengan aset die tuh...memang "karate ability" die tuh lain dari lain sungguh...tapi kalo sakit tak kan la die nak buat semua tuh kan....

Die wat semua nie dalam satu rancangan yang aku sendiri pon xpasti...tapi asenyer ade tulis dalam video tuh...dan masa die wat semua tuh...juri-juri yang tengah tengok ape yang die wat tuh sendiri plak terkejut..haha...so pada korang-korang yang mungkin sebelum nie xpernah tengok...n mungkin ade yang xpercaya ape yang aku tulis...aku share video nie kat sini plak....papepon...kanak-kanak sila dapatkan kebenaran ibubapa dulu k..hehehe...

p/s: sorry yer pada yang sensitif...or mungkin ade yang xboleh terima aku wat post gini...


video







Thursday, December 2, 2010

...SuMBaT SeLaGi BoLeH...

Salam semua...eh?? per menda yang nk disumbat selagi boleh nyer?? ate cube kome kabor siket kat teman...hehe...haa....kali nie nak citer lagi pengalaman menarik aku ngan kawan-kawan aku...tapi kali nie pasal makan-makan n melantak plak...hehehe....

Penah dengar Restoran Seoul Garden x?? penah?? xpernah?? ape tu?? tahu??..mesti ade yang tau...mesti ade yang xtaw kan...so kat sini aku nak share la ape yang aku tau n pengalaman aku sendiri pergi ke restoran tuh...aku pon tahu mase bulan puase lepas...time tuh berbuka puase ngan adik beradik aku kat restoran nie kat City Square, Johor Bahru. Kalo aku google name Seoul Garden...aku tengok restoran nie bukan la kat CS jer...ade lagi kat tempat-tempat lain...kalo nnt tetibe terliur plak pas aku citer nie...bawak-bawak la menggoogle k cari kat mane lokasi yang ade kat tempat korang...Beshnyer kedai nie...ko bayor pada satu harga....then ko ley makan sepuas ati sampai la ko xlarat nak muntah monggek...harga tetap sama...xyah nak riso-riso dah....


Pasni kalo nampak logo nie kat mane-mane..ini la kedai yang aku maksudkan...



Mesti ade antara korang yang tertanya-tanya..per ker menda la yang besh sgt pasal kedai nie...ape yang special nyer?? Sedap ker?? Murah ker mahal?? Halal ker tiddaaaakkk...?? Sabor...sabor...aku nak bagitau la nie...tapi papepon menda first aku nak cakap restoran nie makanan die memang ditanggung HALAL...


Dalam Restoran Seoul Garden, City Square, Johor Bahru


Nak tau ape special...special nyer kat sini...konsep kedai nie....ko nak makan...ko masak...kire macam layan diri la...die sediakan bahan-bahan mentah yang dah siap sedia untuk dimasak...ko amik kutip-kutip kat buffet line yang disediakan...then ko masak n melantak sampai kembong...


Nie la meja tempat nak memasak dan melantak..hehe


Pilihan makan die plak...maakkk aaaaiii...melambak-lambak...macam-macam ade....jenuh la nk mencuba satu-satu...kat sini nasi pon ade...cume nasi tuh...kalo dah datang tempat-tempat gini bukan la makanan yang utama...cume kalo ko nak..ko pergi la ceduk sendiri kat tempat nasi...

Habes tuh ape makanan yang utama ?? Haaa...makanan utama kat sini mesti la makanan-makanan BBQ and steambot...uish....kalo ko pergi jer kat buffet line die yg diletakkan bahan-bahan masakan yang mentah tuh....macam-macam ade...ayam aje untuk BBQ...nak dekat 6 7 jenis flavor...ade chicken tom yam, chicken coffee, chikcen curry and banyak lagi la...pastu ngan sotong pon sama...macam-macam flavor...daging pon hade...seafood pon ade...lamb blackpepper la...ish...banyak la... Tak campur yang untuk steambot lagi...macam-macam makanan mentah untuk steambot ade... pastu kat buffet line tuh plak...de plak bahagian salad-salad nie...fruit salad pon ade....so agak-agak nak diet sket or vegetarian maybe...korang pon still ade choice...tapi kalo datang sini nak diet-diet...pada aku memang xberbaloi la.


Haaa...kutip-kutip mana yang korang nak...jangan nak malu-malu...


Bile dah jenuh memilih...dah amik macam-macam untuk dimasak...so ape lagi....kena la masak kan...xkan nak makan mentah-mentah plak...tapi kalo lalu nak menyumbat mentah-mentah...ikot suke korang la kan....hahaha...kalo nak masak....mane yang nak dimasak secara BBQ...letak la kat atas hot pan yang die sediakan...kalo mane yang steamboat tuh...letak la kat dalam bowl yang ade soup untuk steambot tuh...soup plak kite ley pilih masa kite bayar awal-awal datang ke restoran nie....konsep kedai ni bayar dulu baru makan sampai kembong...hehe...pas dah habis masak ape yang korang amik tadi...kalo rase nak lagi...pergi jer kat buffet line td...amik lagi...dan lagi...dan lagi...dan lagi...sampai la korang rase memang dah xboleh makan dah...kalo makan lagi nak termuntah balik sebab full...haaa...itu yang besh...


Ting tang ting tang....jom masak...!! 


Eh xkan makan jer?? Minum camner?? jangan riso air pon kite ley amik sendiri...amik la selagi mampu...bukan air kosong jer tau...ade air juice and berkarbonat gak...pilih jer nak ape...kalo rase nak tercekik banyak kali pon xper...sebab air memang ley tambah sesuke hatimu...haha...

Kalo agak-agak dah penat makan BBQ and steamboat..ase nak pekena ABC plak...pergi jer...buat la sendiri...amik ais hancur die...pergi kat bahagian bahan-bahan untuk ABC..then make ur own style ABC..!! kalo pandai ngadun nyer...sedap la jdinyer...kalo xsedap tuh....salah sendiri la kan...sebab sendiri yang buat....pastu kalo nak makan salad buah plak...pergi la amik...segala salad pon ko nak lahap amik jer la...haha....

Eh bukan tuh jer yang ade hokay...eskrem pon ade....macam-macam jenis eskrem ade...pilih jer mane nak...kaut la banyak mane ko nak...pon same gak...makan la sampai pitam...haaa....memang puas giler kalo makan kat sini...BERBALOI-BALOI....~~


Kalo dah segala menda nak dimakan...nie la hasil nyer kat atas meja tuh...penuh..!!  tapi licin coz sedap..!!


Aku nie asik citer pasal makanan die jer kan...harga dari td xsebut-sebut bape hengget sorang kena bayor kan...ni nak bg tau la...korang ley refer kat gambar bawah nie kalo nak tau harga...die kire per person...so refer la gambar bawah nie....


Lai..lai...lai..mali tengok...!!


Pada aku untuk jenis makan yang gini....makan selagi boleh...harga yang die tetapkan tuh kire macam berbaloi gak r...tambah plak...semua nyer sedap...lagi la berbaloi-baloi....kalo bijak lagi...try la plan n datang time-time harga yang lebey murah dari biasa...lagi la ko untung...macam aku ngan kawan-kawan aku selalu nyer datang weekdays petang sebelum kol 4.30 pm...sebabnyer nak dapatkan price untuk student...tunjuk jer kat matrik nanti tau la die nk bagi price mane...


Memang benor ler pon...hehe


Ape aku cakap ni..kalo korang yang dah penah merase mesti tahu betapa puas n berbaloi nyer makan kat sini...pada yang belum tuh...kalo ade rezeki pergi la try...then tgk korang puas ati or x...kalo x tuh maknenyer korang la yang xbetol...hahaha...nie bukan promote sebab aku di bayor ape-ape eh...idok pon...tapi promote sebab kepuasan nikmat makan kat sini...heheh....soooo....SELAMAT MENCUBA...!!



..InDaH SunGGuH...

Salam semua...adoi..sekali lagi macam bese la...blog aku bersawang sebab dah lama tinggal..nak wat macam mane...banyak kekangan...itu ini...sana sini...so tinggal jer la...terpaksa la tunggu masa-masa yang sesuai nak hupdate...

Haa...cakap sal entri kali nie...per menda yang indah sangat?? hehehe...bukan mimpi indah k...tapi nie keindahan yang memang memukau....

Sebenarnyer nak citer pasal pengalaman aku sendiri la....diam tak diam...upenyer dah nak dekat setahun dah lagi beberapa minggu aku pergi n balik dari salah satu pulau yang terindah penah aku pergi...PULAU TIOMAN...!!

Aku pergi sana ngan kawan-kawan aku yang lain...6 orang semuanyer yang pergi...kitaorang g sana dari 18 December - 21 December 2009....walaupon dah hampir setahun...tapi...keindahan pulau tuh...ingt lagi sampai arini...pendek kata...kalo sebut jer pasal Tioman...bertubi-tubi la pujian n citer kuar dari mulut aku..sangat seronok....

Kitaorg gi ke pulau tuh nek ferry la opkos...bayaran tiket pergi balik dalam RM70....yang besh nyer...kite dah siap beli tiket pergi balik kan...tapi...tarikh kite nak gune tiket tuh terpulang la pada kite kalo awal balik..awal la gune...kalo lmbat blik lambt la gune...kitorg nek ferry dari jeti kat Mersing...n perjalan nek meredah laut tuh ade la dalam 1 jam lebey...scary gak r tym tuh..sbb nyer...ombak kuat...tapi seb bek panjang umur lagi...alhamdulillah...


Nie la ghuper nyer dalam ferry tuh...


Then bile dah sampai kat tempat yang kitaorg nak turun tuh....excited sgt...sebab air die...bukan men biru lagi...crystal blue...sgt2 menarik k...kuar jer dari ferry tuh...trus mcm kagum giler...tgk air kat marina tuh...


Nie ler ghuper nyer air kat Marina tuh...tempat kitaorg turun ferry...cantekk...!!


Then kitaorg pon bergerak la pergi ke tempat menginap...uish...nie bukan percutian mewah sangat....nak duduk hotel 5 6 7 8 bintang....duduk chalet biase jer..sesuai la untuk student maaa.....budak2 bujang....n pemandangan luar chalet tuh pon sgt cantik....tapi aku lupe la ape name chalet tuh...Coral Blue ase nyer...something yang blue blue la...hehehe...


Pemandangan luar dari pintu chalet... :)


Sepanjang kat sana...aktiviti yang paling besh adalah...snorkeling...!!! 1st time aku wat menda nie...n pengalama tuh mmg sgt menarik...snorkeling di air yang crystal blue...then ikan-ikan plak keliling ko...kadanag dah ase macam dalam citer Enchanted plak....hahaha.... "AAaaaaAAaaaaaa~~~" trus kuar semua ikan-ikan...hahah....padahei umpan bg makan biskut jagung...melambak-lambak la ikan datang...hehehe...

Paling x menahan...snorkeling kat taman laut....uish...bedebor asenyer...sebab ade ikan todak..!! panjang lak tuh... ngetor nak snorkeling situ...riso kot ditusuk nyer plak kang...hahaha



Lokasi pertama untuk snorkeling...


AaaaAaaaAaaa~~~ come-come....hehehe


..Bagi ikan makan biskut jagung...


Nie la kami ber-6 yang gi sana...

Haa..itu la serbe sedikit kesah n pengalaman aku ngan kawan-kawan time belajor dulu pergi bercuti...malas nak citer lebey..sebenar nyer banyak lagi nak citer tapi xper la...hehe...kire iniler percutian plg mewah kitaorg n paling besh n paling memberi kesan....sampaikan hari nie...aku ingat...dah nak dekat setahun dah pon...hope pasni ade la peluang lagi nak ke sana...or mybe pulau-pulau lain yang indah juge... :)





Wednesday, November 24, 2010

AdUh...SaKitNya BukaN KePaLaNg...

Salam semua...haaa....entri nie bukan sebab nak nyanyi lagu Mawi k...maaf ler kepada peminat-peminat Mawi...tpi sebenarnyer nak cerita satu kejadian yang menggelikan hati....and pada masa yang sama menyakitkan...hehehe...so kalo digabungkan...gelikit la kot...gelisakit pon ley...mane2 la..hahaha....

Alkesahnyer...ada satu hari tuh...aku ngan kawan-kawan aku gi la menabur duit (shoping) sikit kat City Square, Johor Bahru....then...bila dah lama menabur duit kat sekeliling CS tuh...aku pon ase mcm nak terkucil....hehehe...maka aku pon gi la tandas...

Nak dijadikan citer...kat salah satu tandas CS nie...pintu masuk die kedudukan nyer kat bahagian penjuru dinding...n nak bagi lawa sikit...deco la konon...diaorg pon letak la cermin yang sgt besar kat bahagian dinding bersebelahan dengan pintu masuk tandas nie...kalo korang xdpt bayangkan...aku ade wat gmbr kat bawah ni nk bg paham sebab aku nk explain pon payah gak..hahaha....


ha...cermin tuh pada dinding yang satu lagi di bahagian penjuru nie....


Kedudukan cermin tuh menyebabkan wujudnyer satu pantulan la kan kat cermin tu...so nmpk la mcm ade satu lagi pintu kat sebelah pintu yang asal tuh...heheheh...nak dijadikan story lagi...aku nk masuk tandas tu la...tpi depan aku ade la sorang mamat nie...die nak masuk gak...sebabkan cermin tuh terlalu bersih...bersinar n xde cacat cela...si mamat nie...boleh pulak...nak msuk ikot pintu yang imej pantulan dalam cermin tuh...so dalam erti kata lain....die langgar la cermin tuh...haha...dah la die jalan dgn penuh confident...uish...impak die...kaut gak la bunyi langgor cermin tuh...

Masa tuh...aku dah nak tergelak da...tpi kesian pon yer...kalo dgarkan bunyi die berlanggar ngan cermin tuh...aku ase...sakit gak la kapla die...sebb die terhantuk kat muke die sket...hahaha...mmg terbaik la kan...aku citer2 nie korang agak nyer dpat bayangkan x?? xper...kalo xdapat gak...kat bawah nie aku dengan semangat nyer wat diagram nk bg paham...hehehe...


gedebuukk..!! hahaha...sakit woo ~~


haaa...lebih kurang macam dalam gambar nie la kejadian tuh...hehe...so pasni...hati-hati la yer dengan cermin...sebab cermin kadang-kadang pandai gak menipu...haha...contoh nyer mcm kes nie la... :)

Berjalanlah dengan berhati-hati...ingatlah orang yang tersayang....





Saturday, November 13, 2010

NaK SuLuH LaNgiT KeR..??

Salam semua...kali nie nk cakap tentang orang-orang Malaysia yang kalo bawak kete xreti nak hormat orang lain...bukan la nak kata yang aku nie bawak kete cermat n bagus sgt...kadang2 ade gak wat kapla sendiri...cume kes2 terpencil la kot...mungkin x melibatkan pemandu lain...kesalahan aku sendiri...

Tapi yang aku nak cakap kat sini...kes yang biase...tapi sangat banyak...n amat menyakitkan hati dan mata ku...secara xlansung kalo memandu malam tuh...memang bahaya la coz menyebabkan silau n wat orang ley xnmpak jalan...haaa...agak-agak nyer dah tau x?? Ape lagi kalo bukan kes gune "high beam" or lampu tinggi sepanjang masa...


Waaaaarrgghhhh...!!


Aku memang cukup hangin tol kalo orang memandu xreti-reti nak turunkan high beam kalo ade kereta lain datang dari arah bertentangan...pikir die jer nak nmpk segala jalan...segala lorong..segala simpang...n segala menda...xpikir hal orang len nak memandu....yang lampu tinggi tuh ley wat orang len silau...

Pikir-pikir la sket...nk gune lampu tinggi kena la ikot masa...kalo ade kete lain datang dari arah bertentangan ...ape salah nyer turunkan kejap...bukan susah pon...tolak sikit jer...bukan sampai kena bertukang amik spanar bukak itu bukak ini pon...ini x...bawak kete pasang lampu tinggi dah rupe nak suluh langit....ingat bawak kapal terbang ker?? 



Menda-menda nie tak diperlukan pon untuk tukar lampu tinggi kepada biase


Bukan ape nak citer pasal nie...sebab dah kena kat diri sendiri...kalo satu dua kete xper lagi...tapi banyak sangat...aku pasang lampu stadium kat kete suluh kat muke baru tau...haha...so pasni...kalo sape-sape yang bawak kete tolong-tolong pikir sket hal-hal nie k....mmg nmpk remeh tpi menda nie kadang-kadang melibatkan keselamatan...

Tak der la nak kata aku bawak selamat sangat...tapi ini peringatan untuk diri sendiri n dikongsi bersama...





Thursday, November 11, 2010

...BaNTaL BuSuK...

Salam semua...uish lama dah x update blog nie...dah bersawang berdaki semua dah...hehehe...k kali nie nk share or citer la ngan korang pasal bantal busuk...pehal la wat gile aku nie kan tetibe nk citer pasal bantal busuk... mesti ade plak yang pikir...xde ker entri len yang besh2 sket...mst ade yang pikir gini...kalo xde...bagus la...kalo ade...just nak ckap...suke ati aku la...aku nyer blog..!! 

Haaa..korang time kecik-kecik dulu korang ade x bantal busuk...aku ase ramai yang ade kan...bukan korang jer...aku pon ade kowt...gile ko kalo xde bantal busuk aku tuh....xley nak tido kowt...xtenang jiwa raga...bior la orang kata bantal busuk....tapi pada hidungku tetap sooodaaaapppp bau mewangi...hehe....ade setengah orang tuh...ley wat ngamuk kalo bantal busuk die xde...

Mane bantal busuk aku nie...!! Bagi la balik..!! Nak tido nie...!! 


Banyak orang banyak la ragam nyer....macam-macam perangai dengan bantal busuk die...macam yang aku cakap tadi...kalo aku...kecik-kecik nak tido mmg kena ade bantal busuk aku...yang bentuk die mcm bantal peluk panjang tuh...tpi nie version budak kecik punyer...itu la ke hulir ke hilir aku ngendong.....tapi sekarang nie ntah mane la bantal busuk aku tuh...hahaha...kena campak dah kowt....

Ade plak tuh...bantal busuk tuh...nak digentel-gentel la....nak wat cium-cium la....haaa...walaupon bau die mmg longkang....tpi pada hidung die sedaaaappp jugak kan....ade plak yang lagi dahsyat tuh...bantal busuk die...mak aihh....dah macam atlas...bukan setakat peta bumi...peta marikh...peta pluto pon ade...penuh...penuh ngan air liur basi....tapi...walaupon penuh-penuh...tetap....tido malam peluk rapat....sedaaappp katanye...hahaha....


Haa...cantek x?? cantek x?? mak cik nak lawan lady gaga...wat bantal busuk jadi aksesori..


Korang lak ade ker bantal busuk...? Jom share sini kalo sudi....kalo xmo...xmo sudah..!!





Sunday, October 31, 2010

KuDa KoNPiuS

Haha...kuda ape plak yang konpius nie kan...haha...xde pon kude yang konpius sebenarnyer...yang "konpius" sebenarnyer orang yang dalam video kat bawah nie...video nie sebenarnyer aku dah tunjuk n share dgn ramai orang dah tapi saje nak share ngan korang kat sini plak....aku sedut video nie dari Youtube...

Video nie sangat-sangat kelakar...menarik...n terkejut...terkejut sebab xsangka sampai boleh keluar sesuatu yang sangat xdiduga...sebab tuh la aku nak share lagi kat sini...haha...mamat a.k.a minah nie ley wat bunyi binatang espcially kuda dgn sgt perfect...sebijik mcm bunyi kuda...die bahasakan diri die sebagai BM @ Big Mouth....


Bakat luar biasa nie ditemui dalam sebuah rangcangan realiti adaptasi dari Britain iaitu Britain's Got Talent...yang kat Amerika pon ade...n kali nie...kat Filipina...iaitu Pilipinas Got Talent...selamat menonton n gelak guling-guling la yer...haha...


video






Saturday, October 30, 2010

KaiN PeLeKaT - JaNgaN BaWaK TiDo...

Salam semua...haa...tau x ape itu kain pelekat?? penah pakai x?? Yang pempuan tuh mustahil la penah pakai kain pelekat...kalo ade tuh...mungkin dah terdesak sgt la kot xde kain lain nk dipakai dah...tapi kalo aku...penah jer pakai...tapi bile kali terakhir aku pakai...aku sendiri pon x hengat dah...mmg jaaaaraaaannnngggg sgt aku pakai...bab-bab nak ikat kain pelekat...walaupon senang...tapi bile aku ikat...mesti nampak pelik...


 Kalo tak tahu...meh pak cik ajar ikat...hehe


Nie bukan la nak citer pasal aku ngan kain pelekat...sebab sememangnyer aku xde pon koleksi kain pelekat...kalo dalam loker kat sini...sehelai pon xde...mmg xsuke sgt bebas2 nie...haha....cume just nak citer pengalaman yang ade kena mengena ngan kain pelekat..n ley katakan pengalaman NGERI la jugakkk....arrrgghhh...!!

Al-kesahnye...ade satu masa dulu..tempat kejadian xperlu la dinyatakan...tapi tempat belajar la....aku baru balik dari kelas dengan beberapa orang kawan aku...jadi melangkah punyer langkah...tapak demi tapak...sampai la ke bilik...aku pon bukak la bilik aku...dont expect pon ade orang dalam bilik tuh...coz ingatkn die pon ade kelas n xbalik lagi.....tapi upenyer rakan sebilik tuh ade dalam bilik aku...

Bukak-bukak jer pintu....aaarrrggghhhh...!!!!! ttiiiiddaaaakkk...!!! apakah ituuuu...??!! jeng...jeng...jeng...dang...!! pitam kejap...hehe...xde la sampai pitam just terkejut...


Aaaarrrgghhhh......whats that...!!! hahah...


Bukan ape....si mamat yang tengah tidor dengan lena kat katil tu... xsedar yang kain nyer sudah terselak.....maka membawa kepada penampakan objek "ghaib"..maka ianya turut dikategorikan sebagai 18SX...AWAS KANAK-KANAK SILA PEJAMKAN MATA....haha...paham2 la eh....



Gambar hiasan semata-mata...ntah sape nie xkenal pon...


Bile mamat tuh dah dengar kitorg bising-bising...die pon tersedar...bile dah sedar dgn confident nyer die pon betolkan la kain nyer yang terselak itu...n then sambung tido balik....xtaw la tido betol or x...mungkin kot2 die malu wat2 la cover tido...tapi kalo tido betol pon...menda da jadi...ape ley wat...hahaha....

So kepada laki-laki yang ssuuukkkeeee sgt pakai kain pelekat yang sememangnyer selesa itu....amik pengajaran nie...jangan la pakai kain pelekat masa tido...kalo nak jugak bior la ade sarung lain 2 3 4 lapis dalam tuh...bukan ape nie just untuk elakkan korang mencipta pengalaman ngeri pada orang lain...hahaha....kalo korang xkesian kat diri korang pon please...kesian kan orang sekeliling anda... 

Maafla yer kalo kali nie citer nyer agak tak berapa nak bersih...hahaha....






Thursday, October 28, 2010

SoToNg oH SoTonG...!!

Salam semua...haha...jangan dok pikir sotong lain plak eh bile tgk entri nie...xbermaksud that "sotong" k...hehehe...
Sebenarnyer nak ckap pasal seekor sotong yang boleh dikatakan popular la gak...nak-nak masa musim World Cup yang baru habis beberapa bulan lepas....haaa....masa tuh bukan men kecoh la kan pasal seekor makhluk yang dijadikan sebagai sotong nie...sape lagi kalau bukan "Paul The Octopus" tuh....kenal x?? Kalo xkenal...maaf la yer...mmg korang nie xsensitip isu-isu semasa...


Bukan...bukan....bukan sotong nie....nie species lain nie...Paul The Belakang Lorong....hahaha



Pehal lak aku nak tetibe pasal sotong nie kan....sebabnyer...Paul The Octopus nie lepas satu...satu citer pasal die...dulu masa zaman World Cup siap ade ura-ura yang nak bunuh si Paul nie...sebab ramalan die yang selalu betol...n mengecewakan negara-negara yang kalah...mane x nyer...habis semua perlawanan yg melibatkan Germany dalam World Cup 2010 kat South Africa arituh si Paul nie teka betol...ramalan banyak melibatkan Germany sebab Paul nie diletakkan kat dalam sebuah tangki di Sea Life Centre di Oberhausen, Germany....even final antara Spain n Netherland pon...die teka betol yang Spain menang...sebab tuh la Paul nie jadi popular...dapat buat ramalan dgn tepat sedangkan die just sotong....tapi kita xley la nak percaya kan menda-menda gini...semua tuh kebetulan jer....


Ni la gambar Paul The Octopus sedang membuat ramalan


Masa tuh gak...sebab nak bersaing dengan si Paul nie...kuar la plak macam-macam binatang lain yang nak wat ramalan...dengan harapan nak popular mcm si Paul nie...tapi si Paul jugak yang pegang trofi peramal paling popular...x bagi peluang kat yang len...haha...

Tapi sekarang nie...si Paul nie dah mati...n yang lagi besh nyer...walaupon dah mati...ade gak nie...molot-molot yang xhabes-habes nak wat spekulasi pasal si Paul nie...adoi...sotong jer pon...!! Dari sumber yang aku bace kat Berita Harian...ade plak  sorang pengeluar filem kat China nie...siap buat penyelidikan...yang mengatakan die sangat yakin si Paul nie dah mati sebelum final World Cup 2010...walaupon sumber yang dihebahkan Paul baru jer mati...tuh la penangan si Paul nie...isu pasal bile die mati pon ley jadi sensasi...ley wat kecoh dunia...sotong mati nyer citer lebih sensasi dari orang mati...tapi timbul plak spekulasi mengatakan yang mamat China tuh sebenarnyer saje nk cr publisiti untuk lariskan filem yang die wat bertajuk Who Killed Paul The Octopus?

Hurm...papela eh...yang dah mati tuh udah la...as i said...sotong jer pon...xyah nak kecoh-kecoh sgt...banyak menda len nak dikecohkan...hahah...






AgAk NyeR InGaT LaGi X...???

SaLaM SeMua....Ok untuk post kali nie kire cam feeling2 teringat zaman kanak- kanak la konon...haha
bukan ape...arituh ade la skali dodok ngan kawan-kawan seperjuangan kat universiti terchenta nie (chenta ker??) haha..then tetibe kuar la citer pasal time kecik-kecik suke tgk kartun ape...haa...korang tgk x?? kalo x tgk tuh maknanyer zaman kanak-kanak korang tuh mmg suram r...kalo xsemua pon mesti ade sangkut 1 2 punyer...eh...dulu kartun malaysia besh2...bukan la nak kata kartun sekarang x besh...tapi dulu punyer lagi memikat hati la...walaupon made in malaysia...tapi sampai dah besar panjang nie...ingt lagi....yang sekarang nie plak...banyak amik kartun luar jer...kalo ade pon...mungkin xmenarik...plg2 top pun Upin Ipin...yang len kome tau ker?? haaaaraaam.....idookk.......ok...kat sini aku nak share la...serbe sedikit ape yg aku hengat...mungkin xsemua...tpi nie jer la ape yang aku hengat....

Abu..Singh...Usop...Dol...dalam USOP SONTORIAN

Ha...ingt lagi x kartun Usop Sontorian....dulu kartun nie bukan men lagi hits...mmg besh habes...citer pasal kehidupan budak-budak kampung...pastu ade satu lagi karakter bukan  manusia dalam citer nie kalo korang ingt la...Selebet...haha...iaitu seekor ayam...yang kadang nak berkokok tuh...siap adjust2 suara "ehem...ehem.." lagi...haha...pada aku nie la kartun melayu terbaik masa aku kecik-kecik dulu...sonok habis...hehehe...

Pastu ingt lagi x Yokies...?? Keluarga telur...haha...bukan setakat kartun die jer bentuk telur...tapi umah die pun bentuk telur gak...kalo xsilap aku diorang ni makhluk asing yang turun ke bumi...n umah diorang tuh plak kat hutan....hehehe....aku lupe la ape name karakter dalam tuh...korang cari sendiri la eh...hahaha...tapi kalo agak-agak lupe ghoper mane deme tuh...ni ha ghoper nyer....

Hai...!! Kamilah YOKIES!! Hehe...

Usop Sontorian dah...Yokies pon dah....haaa...kartun Malaysia pon ade watak superhero...kalo ikotkan...tapi bukan Cicakman tau...ade lagi awal n lagi popular n lagi besh dr die...ingt lagi Kluang Man?...hehe...lagu kartun nie...mmg besh...sampai sekarang pon aku ley ingt lagi sket2 lagi die tuh...selalu nyer mat-mat gitar..pandai men men lagi kartun nie guna gitar...bukan setakat lagu...citer die pon besh...

Nie la die KLUANG MAN dgn pembantu die...Tiong Man.....jgn ingat Batman jer ade pembantu...Kluang Man pon hader...

Satu lagi siri kartun plak...dulu sebab citer nie...waah...bersukan aku...haha...kalo x haaarraaamm....tpi idok ler selalu pon....serbe sedikit ade ler mempengaruhi gak...sukan ape eh?? Badminton la kan....haaa...ape lak kena mengena kartun ngan sukan nie?? Banyak sgt kene mengenanyer...sebab kartun nie kesah adik-beradik sebuah keluarga kat Malaysia nie yang mengutamakan sukan Badminton...n adik beradik nie plak banyak mengharumkan nama Malaysia dalm sukan tuh....ape lagi kalo bukan Anak-Anak Sidek....!!! Tapi dalam citer ni xde la asek badminton jer memanjang....ade ler citer-citer lain...citer nakal adik-beradik tuh...n mcm-mcm la....hehe...

Malaysia Boleh..!! ANAK-ANAK SIDEK pon boleh...!! Hehe...

Masa kecik-kecik gak....asenyer xsah la kalo x tgk doraemon kan...watak kucing popular dari Jepun...kalo xtgk just nak cakap la eh...mmg zaman kanak-kanak korang suram la weyh...!! Tapi kat sini aku xmo citer pasal Doraemon...sebab tuh kartun Jepun...tapi kat sini aku nak story morey pasal watak kartun kucing yang Malaysia punyer...aderr...aderr....ape lagi kalo bukan Sang Wira...!! haha...dalam citer nie die tinggal dengan seorang budak gak...hehe...asal si Sang Wira nie plak dari Planet Jingga...

Nie la gambar terbaik SANG WIRA yang aku jumper...hehe...

Sape ingat plak kat Kampung Boy...haha...citer nie adalah hasil karya lukisan Dato' Lat...n ley tahan kelakor la jugak citer nie...ngan ayah die yang mencube macam-macam rekaan pelik yang xpernah menjadi...opah die yang giler sempoi...cikgu sekolah die yang spec bukan men lerttoop vouge besor nyer...hehe...n citer nie jugak pernah mendapat pengiktirafan antarabangsa tau...n bukan ade dalam Bahasa Melayu jer...English pon ade...Jepun pon ade...French pon ade tau...hebat2...ko hader??

Ni la die KAMPUNG BOY....!!

Fuh..~~ ley tahan banyak gak kan sebenarnyer kartun malaysia yang pernah cipta sejarah popular die sendiri kan....n mybe aku ase ade lagi yang xterpikir dek otak aku nie...ape yang aku tulis nie yang mane aku ingt jer la eh...nak lagi...tulis sendiri la..!! Jangan ingat kartun-kartun Malaysia nie xhebat...mungkin xsehebat kartun-kartun luar...tapi penangan die boleh jadi besar dr kartun-kartun luar...hope post kali nie...ley la gak wat korang terkenang zaman-zaman kecik ko n buat ko tersenyum...hehehe....